Bezlepkové valašské frgále

Bezlepkové valašské frgále

Trvanie: 03:00 (h:m) Porcie: 4 (ks)
V minulosti frgál znamenal nepodarený koláč, dnes to už dávno neplatí. Tenké kysnuté cesto naplnené rôznymi tradičnými plnkami; tvarohová, orechová, slivková ...
Ingrediencie
Cesto
  • 500 g Bakery mix Liana
  • 75 g práškový cukor
  • 35 g droždie
  • 250 ml teplé mlieko
  • 125 g maslo
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžička citrónová kôra
  • 2 lyžice kryštálový cukor
  • štipka soli
Mrvenička
Tvarohová plnka
Lekvárová plnka
  • 300 g slivkový lekvár
  • rum alebo rumová esencia na dochutenie
Orechová plnka
  • 200 g mleté orechy
  • horúce mlieko
Dodatky
Tovar do košíka Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku
  1. Kryštálový cukor rozmiešame v 100 ml vlažnom mlieku, pridáme droždie a necháme 15 minút vzísť kvások.
  2. Zvyšné mlieko, kvások z droždia a ostatné suroviny pridáme do kuchynského robota a vypracujeme hladké cesto. Necháme prikryté kysnúť pri izbovej teplote cca 60 minút.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vymiesime bochník. Rozdelíme na 4 časti a premiesime. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorom budeme formovať koláč. Preložíme cesto, papier na pečenie trochu pomúčime. Dlaňou cesto roztláčame do kruhu s priemerom cca 26-30 cm. Postupne od stredu vytláčame do krajov. Ak je kruh hotový, vytvarujeme okraj s hrúbkou 0,5 cm. Koláč naplníme ľubovoľnou plnkou. Môžeme posypať odkvapkaným zaváraným alebo mrazeným ovocím. Nakoniec posypeme mrveničkou, ktorú pripravíme tak, že do misy dáme nakrájané zmäknuté maslo, Universal mix, cukor a rukou suroviny spojíme.
  4. Okraje hotového koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C cca 12 - 15 minút (kým nebudú okraje dozlatista).
  5. Plnky pripravíme jednoduchým zmiešaním uvedených surovín.
Pridať hodnotenie
* * *
Ingrediencie
Cesto
  • 500 g Bakery mix Liana
  • 75 g práškový cukor
  • 35 g droždie
  • 250 ml teplé mlieko
  • 125 g maslo
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžička citrónová kôra
  • 2 lyžice kryštálový cukor
  • štipka soli
Mrvenička
Tvarohová plnka
Lekvárová plnka
  • 300 g slivkový lekvár
  • rum alebo rumová esencia na dochutenie
Orechová plnka
  • 200 g mleté orechy
  • horúce mlieko
Dodatky
Tovar do košíka Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku

Produkty k receptu
Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.


Prijať nevyhnutné